top of page
SEVÄRDHETER

TURISTKARTAN - ÄLVDALEN 

I Älvdalen finns massor av sevärdheter för alla. Vi har samlat våra favoriter! Har du ett favoritställe i Älvdalen som inte finns med här men som du vill att fler ska få ta del av, tipsa och skriv till sportcenter@telia.com.

trängslet.jpg

Trängsletdammen

Älvdalens Skjutfält

Trängseldammen är landets högsta damm på 125 meter och ett av landets 

största vattenkraft som sträcker sig 70 km i längd. Den ligger i Trängslet ca 3 mil norr om Älvdalen och hit är det många som åker för att se den mäktiga dammen och njuta av utsikten.

205994409_229195162142392_42990158923752

Balzerjungfrun

Utflykt - Vandring

Längst en stig mellan fäbodarna Svartberg och Balzer hittar du en stubbe som är klädd i kvinnokläder. Den gestaltar en kvinna som enligt sägen omkommit på den här platsen.

DSC00253_edited.jpg

Rots Skans

Historisk plats - Familjevänligt

Rots skans är idag ett hembygdsmuseum med ett flertal gamla byggnader och många föremål och historia från förr. Från början var det en befästningsanläggning uppförd år 1677. Museet sköts av Elfdalens Hembygdsförening. 

Kanalen.jpg

Nya Porfyrverket

Historisk plats - Utflykt - Museum

Älvdalens Nya Porfyrverk grundades 1897 av Frost Anders Andersson. Älvdalens Nya Porfyrverk var en direkt efterföljare till Gamla Porfyrverket Älvdalens Porfyrverk som ödelades av en brand 1867.

Läs mer, besök eller boka en guidad tur: www.rockdale.se

långö 3.jpg

Långö Liebruk

Historisk plats - Utflykt 

Här fanns en gång ett brukssamhälle i vildmarken. På 1800 talet beslöts det att ett järnbruk skulle anläggas vid långön för att stödja Porfyrverket. Här producerades liar, stångjärn, kärraxlar, borrjärn samt yx och hästskojärn. Här kan du se hus som fortfarande finns kvar sedan tiden då Långö Liebruk blomstrade. En promenad på Långö Liebruk får dig verkligen att känna historiens vindslag och dessutom så är naturen här helt fantastisk! Ett måste att besöka!

It's%20an%20old-timey%20toilet%20shack%2

Kyrkhärbret

Historisk plats - Utflykt 

Kyrkhärbret som står bredvid prästgården i Älvdalen är Sveriges tredje äldsta timmerbyggnad. Den är daterad till 1285

med så kallad dendrokronologisk metod.

Åk och beskåda den här otroligt vackra timmerbygnaden! 

VARVSÖN.png

Varvsön

Vacker Vy - Utsikt 

2 mil norr om centrala Älvdalen finns den välkända vyn över ön Varvsön och dalgången söderut. Hit kan du åka och bara njuta av utsikten eller besöka byn Åsen som också har ett tempererad utomhusbassäng sommartid. Här kan du också skymta flugfiskare som står i Österdalälven.

Bunkris Brandtorn

Brandtorn - Utsikt -  Historiskt

Bunkris Brandtorn är 24 meter högt och uppe från tornet kan du se ut över naturen & njuta av den vackra vyn. Bunkris Brandtorn uppfördes någon gång på 1890-talet. Vid den tiden hade ett brandbekämpningssystem börjat uppföras runt om i Sverige. Man uppförde brandtorn med brandvakter och införde deltagandeplikt vid brandsläckning. I Bunkris bevakades Älvdalens enorma skogsområden. 

Stortjärnsåsens brandtorn

Historisk Sevärdhet

Brandtorn användes förut för att spana efter bränder. Nu  kan du besöka stortjärnsåsens brandtorn och uppleva en fantastisk utsikt! Ta med en ryggsäck med fika och ta en tur och upplev magisk natur!

Guennas grotta

204137212_492258588548221_41124084127715

Guenna som betyder skogsrå på Älvdalska, var enligt en sägen en gammal kvinna som bodde i en grotta i Dåråberg med sina getter och en hund. Det sägs att om man var ute i skogen och gick kunde hon vilseleda en eller göra att man förlorade sina kor eller råka riktigt illa ut. Men hon var också vara snäll och hjälpa dem som hon tyckte förtjänade det. Grottan finns vid foten av en bergsbrant på Dåråberg, 400 meter att gå från vägen och grottan är ca 3,5 meter djup. 

Jättestenarna i Loka

I byn Loka finns det ett gäng väldigt stora stenar i skogen. Hur hamnade dom här? Ta en tur med bilen och beskåda dessa jättestenar.

Märråbergs brandtorn

Brandtorn - Utsikt -  Historiskt

Under andra världskriget spanades det på fienden härifrån. En häftig byggnad som byggdes för hundra år sedan och som idag bjuder på en fantastisk utsikt!

Uvskär

Grotta -  Utsikt

Här finns en grotta, utsikt, branta stup & stenar. Gör ett besök till Uvskär. Ta med fika & gör ett stop vid slogboden som finns här.

Porfyrbrottet

Berg - Porfyr - Historiskt 

 Vamdring -  Utsikt - Naturreservat

Blyberget som du kan läsa mer om under höga berg är 525 meter över havet och består av bergarten porfyr (Blybergsporfyr) Porfyren är väl känd över världen. Porfyrbrotten är av stort kulturhistoriskt intresse och det går många fina leder runt porfyrbrotten. Leden runt är ca 3km. Blyberget och porfyrbrotten är ett måste att besöka när man är i Älvdalen. Blyberget är också ett naturreservat.

black%20and%20brown%20house%20near%20tre

Munkstenen

Historiskt - Vandring

Om du har beslutat dig för att vandra Romboleden så kan du sträckan mellan Liden och Klitten se Munkstenen som är en fornlämning. 

bottom of page