SEVÄRDHETER

TURISTKARTAN - ÄLVDALEN 

Bada i ett vattenfall, besök en levande fäbod eller njut av en underbar utsikt. 

I Älvdalen finns massor av sevärdheter för alla. Vi har samlat våra favoriter! Har du ett favoritställe i Älvdalen som inte finns med här men som du vill att fler ska få ta del av, tipsa och skriv till sportcenter@telia.com.

IMG_20200508_111107.jpg

1. Hykjeberg

Berg -  Vandring - Utsikt

Ett perfekt utflyktsmål, med en enastående utsikt är det väl värt ett besök. På toppen finns också en slogbod. Prinsparets bröllopsgåva (Prinsparets bänk) finns också här.

Lekatt 3.jpg

2. Lekattsugnet

Vattenfall -  Fiske - Utflykt

Älvdalens Skjutfält

Lekattsugnet eller Åsa-Nisse fallet. Känt för att Åsa-Nisse åkte i en tunna nedför fallet i filmen Åsa-Nisse flyger i luften från 1956.

ROTENSUGNET.jpeg

3. Rotensugnet

Vattenfall -  Naturreservat

Älvdalens Skjutfält - Historiskt

Rotensugnet ligger på Älvdalens skjutfält där Rotälven flyter samman med Rällan och Älåsbäcken. Här hittar du vackra vattenfall och raviner.

trängslet.jpg

4. Trängsletdammen

Utsikt -  Älvdalens Skjutfält

Trängseldammen, även kallad 

Trängsletsjön, är bildad genom uppdämning av Österdalälven vid konstruktionen av kraftverket i Trängslet. Trängseldammen är även Sveriges största damm med sina 120 meter. 

IMG_20200508_112515.jpg

5. Balzerjungfrun

Utflykt 

Längst en stig mellan fäbodarna Svartberg och Balzer hittar du en stubbe som är klädd i kvinnokläder. Den gestaltar en kvinna som enligt sägen omkommit på den här platsen.

IMG_20200503_162815.jpg

6. Norra Trollgrav

Vattenfall - Naturreservat

Älvdalens Skjutfält

Massor av gamla träd, en djup dalgång, raviner och vattenfall. Norra Trollgravs naturreservat ligger på gränsen till Härjedalen ca 4 mil från Trängslet.

received_774084126459700.jpeg

7. Skärklittsgnupen

Berg - Utsikt

Inte långt från Älvdalen hittar du Skärklittsgnupen. Ett enastående berg med sina 535 meter över havet.  Du möts av skäggklädda granar, mossa, sten och stock på vägen upp till toppen

8. Källkåstupet

Vattenfall

Ett åtta meter högt vattenfall ca 40 km norr om Älvdalen. 

9. Stops Vattenfall

Vattenfall

Ca 15km norr om Älvdalen hittar du Stops Vattenfall. Här kan du njuta av den mystiska omgivningen eller om du vågar kan du även ta dig ett dopp i den vackra lagunen bredvid vattenfallet.

Fresh Eggs

10. Torrlids Fäbod

Levande Fäbod - Familjevänligt

Här kan du ta del av fäbodens levande historia, hälsa på djuren, köpa tunnbröd med egenproducerat smör, messmör och ost eller bara njuta av fridfullheten.

DSC00253_edited.jpg

11. Rots Skans

Historisk plats - Familjevänligt

Rots Skans är en befästningsanläggning uppförd år 1677 under Karl XI:s regeringstid till skydd mot överfall från Norge, som då tillhörde Danmark. 

Fäbod 1.jpg

12. Gessi Fäbodar

Levande Fäbod - Familjevänligt

40 km nordväst om centrala Älvdalen ligger Gessi Fäbodar, en levande fäbod där du kan besöka djuren eller köpa fäbodprodukter.

Goat Eating

13. Hedbodarna

Levande Fäbod - Familjevänligt

Besök en av Sveriges bäst bevarande långfäbodar. Här kan du träffa både getter och fjällkor. 

Image by Judith Prins

14. Billingbodarna

Levande Fäbod - Familjevänligt

Här kan du köpa ägg och egetgjort smör på plats. Här finns får, kalvar, grisar kor och höns. 

Kanalen.jpg

15. Nya Porfyrverket

Historisk plats - Utflykt - Museum

Älvdalens Nya Porfyrverk grundades 1897 av Frost Anders Andersson. Älvdalens Nya Porfyrverk var en direkt efterföljare till Gamla Porfyrverket Älvdalens Porfyrverk som ödelades av en brand 1867.

Läs mer, besök eller boka en guidad tur: www.rockdale.se

långö 3.jpg

16. Långö Liebruk

Historisk plats - Utflykt 

Här fanns en gång ett brukssamhälle i vildmarken. På 1800 talet beslöts det att ett järnbruk skulle anläggas vid långön för att stödja Porfyrverket. Här producerades liar, stångjärn, kärraxlar, borrjärn samt yx och hästskojärn. Här kan du se hus som fortfarande finns kvar sedan tiden då Långö Liebruk blomstrade. En promenad på Långö Liebruk får dig verkligen att känna historiens vindslag och dessutom så är naturen här helt fantastisk! Ett måste att besöka!

It's%20an%20old-timey%20toilet%20shack%2

17. Kyrkhärbret

Historisk plats - Utflykt 

Kyrkhärbret som står bredvid prästgården i Älvdalen är Sveriges tredje äldsta timmerbyggnad. Den är daterad till 1285

med så kallad dendrokronologisk metod.

Åk och beskåda den här otroligt vackra timmerbygnaden! 

VARVSÖN.png

18. Varvsön

Vacker Vy - Utsikt 

2 mil norr om centrala Älvdalen finns den välkända vyn över ön Varvsön och dalgången söderut. Hit kan du åka och bara njuta av utsikten eller besöka byn Åsen som också har ett tempererad utomhusbassäng sommartid. Här kan du också skymta flugfiskare som står i Österdalälven.

black%20and%20brown%20house%20near%20tre

19. Dåråbergs Fäbod

Utflykt

Vi rekommenderar starkt att ta en tur till Dåråbergs Fäbod. Här uppe är det en vacker utsikt över skog och mark. Sommartid möter du också Ann Christine som driver det mysiga fäbodcafét. Här kan du köpa Älvdalens signaturrätt, souvattn och massa mer. 

Chicken

20. Brindberg

Familjevänligt - Levande Fäbod

Du hittar Brindbergs levande Fäbod ca 16km norr om centrala Älvdalen. Hit kan du åka och njuta av omgivningen, besöka djuren och köpa deras egna fäbodprodukter. Här arrangeras tipspromenad och mycket mer.

Blyberg.jpg

21. Blyberget

Berg - Utflykt - Utsikt

Blyberget är ett naturreservat runt ett berg där toppen når 525 meter över havet. Berget består av bergarten porfyr, sk blybergsporfyr. De finns många fina leder till porfyrbrotten och högst upp på det nya porfyrbrottet finns en slogbod för en fikapaus. Här finns också fina utsiktsplatser.

Varför inte gå en guidad vandringstur? 

Läs mer här: www.rockdale.se

Foto: Marit Norin

DSC00525.JPG.jpg

22. Wäsagnupen

Berg - Utflykt - Utsikt

Vissa säger att Väsagnupen håller en av Dalarnas finaste utsikter. Vi håller med! Toppen på Väsagnupen ligger 482 meter över havet och som tidigare nämt är det väl värt en promenad upp för att beskåda den här vyn.