top of page
VANDRING

TURISTKARTAN - ÄLVDALEN 

VANDRA PÅ EGEN HAND

EJ GUIDADE TURER

I Älvdalen har vi otroligt mycket fina vandringsleder. Om du föredrar att gå ut på äventyr på egen hand eller med familjen har vi nedan listat de tre vi tycker är ett måste om du är i Älvdalen. Vi rekommenderar att packa i en termos med kaffe och fika oavsett vilken led du väljer att vandra. 

Hykjeberg.jpg
IMG_20200508_115841.jpg

Hykjeberg

2km tur och retur eller 5km tur och retur.

Hykjeberg är ett väldigt omtyckt och populärt besöksmål i Älvdalen. 

Hykjeberg är ett naturreservat och med sitt branta stup syns berget väl från håll när du befinner dig i närområdet. Väl uppe på berget har du otroligt fin milsvid utsikt. Här finns också prinsparets bröllopsgåva placerad, prinsbänken. Håll koll på fötterna, här finns mycket stock och sten på din väg upp mot bergets topp. 

Det finns två vägar att välja på för att sig upp på Hykjeberg. Den ena är 2km tur och retur och den andra är 5km.

 

Skärklittsgnupen.jpeg

Skärklittsgnupen

1km tur och retur.

535 möh.

Vandringen till berget Skärklittsgnupen är inte alls lång men den är brant. Du kommer passera stock och sten längst vägen upp och en otroligt vacker natur som avslutas med en häpnadsväckande utsikt. 

Norra Trollegrav

12km tur och retur.

Här kommer du passera både björk, tall och granskog, bäckar och vattendrag. En lite mer utmanande vandring delar av turen. Men en perfekt heldagsutflykt! 

%C3%83%C2%96ster_trollgrav_1_edited.jpg
Öster_trollgrav_AK.jpeg

Romboleden

Romboleden är en historisk S:t Olofsled från medeltiden som pilgrimer vandrat till Nidaros/Trondheim. Romboleden går genom Bergslagen där de gamla bruksmiljöerna och transportvägarna fortfarande finns kvar eller kan anas i landskapet. Genom Dalarna går leden ofta på gamla fäbostigar. 

Älvdalens Kyrka - Rännkölen

Längd = 20 km

Fin vandring genom Älvdalens affärsgata, därefter mot gamla vägen mot byn Klitten. Därefter följer Romboleden den gamla stigen till fäbodarna. Leden är välmarkerad och utrustad med slogbodar med tillhörande dass för rast med några kilometers mellanrum.

Rännkölen - Svartbergs fäbodar

Längd = 15,1 km

(texter tagna från naturkartan.se)

Vasaloppsleden

Den ligger här och väntar på dig. En arena skapad av naturen själv, tillgänglig och vacker, inramad av små fäbodbyar och glesvuxna tallskogar, korsad av grusvägar och upptrampade stigar där generationer av ortsbor har tagit sig fram mellan byarna. Vasaloppsarenan – en arena för friskvård och upplevelser året runt.

(text tagen från vasaloppet.se)

Porfyrleden

Porfyrleden knyter ihop gamla fäbodstigar och går runt Älvdalen, du kan börja gå på leden där det passar dig bäst. Leden passerar intressanta platser för porfyren, till exempel Nya Porfyrverket i Västäng och Blybergs stenbrott.

Total längd: 35 km

VANDRA MED ROCKDALE

GUIDADE TURER

Rockdale natur- och kulturupplevelser är ett upplevelseföretag som brinner för Älvdalens lokala historia och kultur. Ingen detalj är för liten för att undersökas, inget ställe för obetydligt för att upptäckas. Företaget driver bland annat Porfyr- och Hagströmmuseet, Café Kvarnen och har guidade turer runt om i Älvdalen. Företaget drivs av Torbjörn Zakrisson och Marit Norin, båda med mångårig guideerfarenhet.

LÄS MER ELLER BOKA: 

Fornminnesstigen i Skinnarbodarna

Lummig mossbeklädd granskog, myr, kalhygge och tallskog. Fornminnesstigen i Skinnarbodarna tar dig genom många olika naturtyper. Gör dig ingen brådska, ta dig tid att njuta av skogens mångfald och stanna upp vid de olika ställena som berättar om vår historia. Foto: Marit Norin

Skinnarbodarna.JPG
Fornminnesstigen_ristning.jpg
Blyberg.png
Blyberg.jpg

Porfyrbrotten i Blyberg

Porfyrbrotten i Blyberg är en tur där du passerar både gamla och nyare stenbrott. Det här är en del av Porfyrleden, en vandringsled där man knutit samman ett antal gamla stigar och leder som är kulturhistoriskt intressanta. På toppen finns en slogbod och vidsträckt utsikt. Leden går genom stenbrott och naturreservat och det är som att gå på en tidsresa. En resa som tar dig från en rykande vulkan till ett mossigt och skogbeklätt berg fullt av berättelser och sägner. Den sanna berättelsen om att Älvdalen en gång i tiden låg vid ekvatorn är för de flera okänd. Foto: Marit Norin

Porfyrslingan i Västäng

Kanalen.jpg

Bara ett par kilometer från Älvdalens centrum finns detta område som man bara måste besöka. I området hittar du Älvdalens Nya Porfyrverk (grundat 1897), kvarnen, skvaltkvarnen och den handgrävda kanalen. Här kan man följa Porfyrleden i den trolska skogen och se lämningar efter många forna skvaltkvarnar. Ett perfekt ställe att strosa runt i under alla säsonger, vår, sommar, höst och vinter. Vill man vandra lite längre följer man den orangemarkerade leden (Porfyrleden) längst med ån ca 3 km. Vid träbron över ån,

där Porfyrleden svänger till vänster, går man höger över bron och följer den gamla skogsvägen ca 50-100 meter. Sedan svänger man in på den blåmarkerade leden till höger och följer stigen tillbaka. Foto: Marit Norin

Vandra i de häxanklagades fotspår

Den 19 maj 1669 dömdes och avrättades de sex första personerna i trolldomsprocesserna i Älvdalen. Detta följdes av ”häxavrättningar” fram till år 1676 då ”Det stora oväsendet” äntligen kom till ett slut. Totalt halshöggs omkring trehundra personer i Sverige under åren 1668-1676, anklagade för trolldom. Deras kroppar brändes på bål. Allt detta hade sin upprinnelse i Älvdalen.

Vi vandrar till Mimmikulle, platsen där det sägs att de första avrättningarna ägde rum. Under vandringen pratar vi om vad det var som egentligen hände och vi reflekterar över hur det kunde hända.Foto: Marit Norin

Mimmikulle.JPG

VANDRA I LÖVNÄS
Vandringsleder framtagna av Sten Ottosson

Lövnäs ligger ca 40 minuter med bil från centrala Älvdalen. Lövnäs och grannbyarna Nornäs, Tyrinäs och Ärnäs erbjuder fantastisk natur och otroligt fina vandringsleder. 

Vandringsleder_Lövnäs_med_beskrivning-
Vandringsleder_Lövnäs_med_beskrivning-
bottom of page